3.7.12

Set nevades a Bagà en un mes i mig

Les nevades que deixen gruixos importants a Bagà ens arriben normalment en situacions de l'est o del nord-est, quan bufen els vent humits de la Mediterrània i concentren les precipitacions a la cara sud i est de la Serra del Cadí-Moixeró. En situacions típiques del nord o del nord-oest, en canvi, les nevades es concentren a l'altre extrem del Pirineu: la Vall d'Aran, el N. de l'Alta Ribagorça i del Pallars Sobirà i el Principat d'Andorra. A Bagà, en aquestes situacions sovint ens arriba una mica de rufa o de neu feble empesa pel vent des del Cadí-Moixeró.

Des de mitjans del mes de gener, les pertorbacions han apuntat de forma freqüent cap a Catalunya. Ens han arribat sobretot des del nord i el nord-oest, acompanyades de fortes ventades de mestral i tramuntana. El Pirineu de Lleida està tenint un dels hiverns més nivosos dels darrers anys, amb gruixos a cotes altes que volten els 4 metres!. Tot i ser poc habitual, de retruc, aquesta nevada intensa de la vessant nord del Pirineu i zones d'influència també ha arribat a Bagà i a tota la vall del Bastareny- Lillet en forma de rufegades i nevades febles al fons de la vall, tot i que més abundants a cotes altes. Des del primer dia del 2013 la neu ha agafat al terra a Bagà en 7 ocasions, la darrera aquest dimarts.

01 gener <1 cm
15 gener 2-4 cm
21 gener 1-2 cm
26 gener 3 cm
2 febrer 1-2 cm
6-7 febrer 5 cm
12 febrer 2 cm

Les imatges ens les ha fet arribar la Montserrat Roca. Corresponen al la nevada d'aquest dimarts 12 de febrer. El vent del matí ha afavorit el torb a la mateixa vila, i s'ha anat emportant la neu. Sembla que la d'aquest dimarts ha estat ja la traca final. Els mapes del temps ens anuncien l'arribada de l'anticicló durant uns quants dies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L' estiu del 2024, el cinquè més càlid a Bagà des del 1995 però per sota el del 2022 i 2023

L'estiu climàtic engloba els mesos de juny, juliol i agost. 📈 L'estiu 2024 (JJA) ha estat menys calorós que els dos anteriors a Bag...