3.7.12

Els xàfecs aturen el canvi de color prematur de les fagedes (16/08/2016)

L'estiu és l'estació més plujosa de l'any a bona part del Pirineu i també a l'Alt Berguedà gràcies a les tempestes de tarda. Aquest fet, juntament amb uns nivells mitjans d'humitat que arriba del Mediterrani, fan que al vessant sud del Moixeró les fagedes siguin relativament abundants a força obagues.
El mes de juny fou plujós, a Bagà vam recollir 99 litres per metre quadrat, 23 per damunt de la mitjana. El juliol, en canvi, va venir marcat per més calor del normal i poques tronades. A la vila només vam recollir 26 litres, molt per sota dels 68 que solen ser habituals (1995-2015). La manca de pluges al llarg dels primers dies d'agost ha fet que algunes fagedes, sobretot les de zones de més pendent i on el sòl hi és més prim, hagin començat a canviar el color de les fulles, talment com si fóssim a la tardor. Val a dir que al voltant Bagà ha passat de forma puntual, però que s'observa major afectació a la vall de la Muga (fageda del Tancalaporta), així com a diverses raconades del massís del Catllaràs.

La tempesta de dimarts 16 d'agost ha deixat 14 litres al centre de la vila, 16 a Guardiola de B., 7 al Prat d'Aguiló (Cadí) o 5 a Gisclareny. Uns registres que, juntament amb els xàfecs d'ara fa una setmana, ajudaran a atenuar l'assecament dels faigs, quelcom d'altra banda habitual quan els estius són més eixuts i càlids de l'habitual al nostre entorn. Convé però que els xàfecs no s'aturin aquí i que es presentin de forma recurrent al llarg de les pròximes setmanes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada