3.7.12

Forta inversió tèrmica a Bagà

La primera quinzena del mes de desembre ha estat marcada per un potent anticicló, que ha afavorit fortes inversions tèrmiques a l'Alt Berguedà. El fenòmen queda ben palès analitzant les temperatures màximes i mínimes enregistrades en els dos observatoris de Bagà (Davis). El primer (Bagà centre) està situat al bell mig de la vila, a 798 m sobre el nivell del mar. No està però al fons de la vall. El riu Bastareny circula uns 30 m més avall. La segona (Bagà nord) està situada a la solana de Sant Sebastià, encarada al sud i a gairebé 100 m del fons de la vall. Està ubicada a 865 m sobre del nivell del mar.

Aquests encara no 70 m de diferència han implicat registres tèrmics ben diferents. L'aire fred, més dens i pesat, ha descansat al fons de la vall del Bastareny, un fet que ha implicat temperatures màximes i mínimes més baixes a l'estació situada al centre de la vila (Bagà centre). De mitjana les màximes han estat 2,1ºC més baixes, i les mínimes 1,5ºC inferiors.  

 La inversió tèrmica, però, ha estat màxima a cotes mitjanes de la vall, sobretot en hores nocturnes,  entre els 1500 i els 2000 m. A aquesta altura, fins i tot, les temperatures han estat sobre zero (positives) durant les nits.
A meteoclimatic.com podeu seguir les dades d'aquests dos observatoris.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada