3.7.12

Arriba l'hivern sobtadament

Els 20 graus enregistrats al migdia de dijous a Bagà trigaran dies en ser assolits pels termòmetres de la vall. Estem a les portes d'un brusc canvi de temps que ens portarà de cop cap a l'hivern. Un canvi que ens deixarà, en un primer moment, fred intens, rufa i ventades del nord, però que posteriorment derivarà en un episodi de pluges i nevades a mitja alçada que podrien ser força abundants a l'Alt Berguedà.

DIVENDRES 15.- Un embossament d'aire fred en alçada, combinat amb vents del nord, farà que el mercuri reculi de cop i que arribin els primers flocs de neu de la temporada a cotes baixes. Serà una jornada complicada al Pirineu, sobretot al vessant nord i zones d'influència a causa de la neu. El Principat d'Andorra, el nord del Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça i la Vall d'Aran rebran de valent. La nevada també saltarà a la Cerdanya, al nord del Ripollès o l'Alt Urgell. També veurem nevar o rufegar una mica a Bagà. En aquestes situacions mai s'acumulen gruixos gaire significatius al Cadí-Moixeró, per bé que si que se sol enfarinar amb facilitat la vila (2-3 cm).

DISSABTE 16.- L'embossament fred ens afectarà de forma indirecta però, per contra, els vents aniran girant a gregal i llevant, amb un major aport d'humitat. Si no hi ha canvis a darrera hora, les precipitacions sembla que podran ser abundants al Pirineu i Prepirineu Oriental. La nevada podrà ser significativa a les muntanyes que envolten la vila. La tendència serà que la cota de neu vagi pujant fins als 1300 metres, per bé que, tal i com passa sovint en situacions similars, l'aire fred podria quedar enclotat a les valls de la cara sud del Cadí-Puigmal, fent que la cota de neu es mantingués baixa unes quantes hores més del previst en valls com la del Bastareny o de Lillet. Caldrà seguir-ho ja que de ser així, Bagà podria rebre la primera nevada amb "cara i ulls" de la temporada.

DIUMENGE.- Es mantindran els núvols i les precipitacions intermitents. Podrien guanyar força de nou a partir de la tarda. La cota de neu però pujarà fins als 1600/1700 m. DILLUNS es podria mantenir encara la inseguretat.

Caldrà estar ben atents a les actualitzacions dels models meteorològics d'aquests propers dies. Les situacions de llevant solen tenir un punt d'impredictibilitat, sovint canvien en qüestió de poques hores.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada